"o șansă pentru familia ta"

"O șansă pentru familia ta" este un proiect de dezvoltare sustenabilă, un model unic de antreprenoriat social în zona rurală, început în anul 2012. Prin această inițiativă susținem dezvoltarea fermelor românești şi a comunităţilor din zonele defavorizate, ajutând la creșterea producţiei de lapte de calitate superioară în România.

Programul a început cu oferirea de văcuţe gestante familiilor care nu aveau posibilitatea de a investi în achiziţionarea unui animal de rasă, stimulând astfel producția locală. Prima viţeluşă născută a fost, la rândul ei, oferită altei familii, pe baza principiului “dar din dar”. Astfel, darul iniţial s-a multiplicat, iar lanţul beneficiarilor a crescut.

În al doilea rând, programul are o componentă de instruire: privind sănătatea, nutriţia, îngrijirea şi mulsul văcuţelor, pentru a obţine lapte românesc conform cu cerinţele de calitate ale Uniunii Europene.

A urmat apoi dotarea întregii comunităţi de fermieri români cu staţii mobile de muls, ce asigură condiţii superioare de igienă a mulsului, precum şi tancuri de răcire şi stocare pentru lapte; acestea sunt folosite de toţi gospodarii din localitate, indiferent dacă au primit și văcuţe sau nu. Astfel garantăm un produs local la cea mai înaltă calitate.

Gospodarii harnici și-au suflecat mânecile și s-au implicat în proiect cu toată seriozitatea și dăruirea lor, au crescut și îngrijit văcuțele și au participat la traininguri de instruire cu privire la: igiena, nutriția, îngrijirea, mulsul vacilor, managementul economic al fermelor, atragere de fonduri suplimentare, controlul costurilor și profitului. Am fost surprinși să vedem ca 850 de localnici s-au arătat doritori sa învețe și să se dezvolte.

Nu ne-am oprim aici! În 2018 am început implementarea unei noi etape a proiectului, prin plantarea a aproximativ 15.000 de copaci, creșterea productivității și adoptarea practicilor agroecologice. Ne simțim norocoși că mare parte dintre acești fermieri români au ales sa vândă către noi laptele proaspăt de la văcuțele crescute cu grijă de mâinile lor, ca noi să putem face în continuare iaurturi naturale cu lapte românesc de înaltă calitate.

de vorbă cu IULIAN POTÎNG

Beneficiar al proiectului
„o șansă pentru famila ta”
AFLĂ DETALII DESPRE PROIECT
E o plăcere de a face asta.
Dacă nu ne-ar plăcea, nu am face

Au pornit de la o singură văcuţă. La început le-a fost foarte greu. Nu aveau utilaje și mulgeau văcuţele cu mâna; nu prea aveau spor. Însă programul „O șansă pentru familia ta” le-a adus trei văcuţe în dar și i-a ajutat să achiziţioneze o staţie de muls. În timpul în care ar fi muls doar o vacă, acum mulg 30. Dar ajutorul cel mai de nădejde, mai ales de câţiva ani, vine de la copiii lor. Învaţă, se duc la școală, dar acasă „fură” meserie de la ei și pare că le priește viaţa la fermă.

Pentru ei, povestea la fermă înseamnă muncă, muncă, muncă, dar și rezultatele sunt satisfăcătoare.

citește următoarea poveste de succes

de vorbă cu LUCIAN MARINCEA

Programul ne-a ajutat prin colectarea laptelui, cu animale și cu utilaje. N-aș vrea să se oprească aici, aș vrea să continuăm colaborarea.
Beneficiar al proiectului
„o șansă pentru famila ta”
AFLĂ DETALII DESPRE PROIECT

Programul „O șansă pentru familia ta” a însemnat începutul afacerii lor. Au pornit doar cu câteva văcuţe. Prin program, au obţinut utilaje care să îi ajute și să le eficientizeze munca, astfel încât să poată livra un lapte de calitate.

Fiul lor, Octavian, îi ajută și el de când s-a făcut mare. Au mare încredere în el că va putea continua afacerea familiei și că se vor putea dezvolta și pe viitor. Planul lor cel mai de suflet este să-și facă propriul proiect european.

citește următoarea poveste de succes

de vorbă cu Marius Mierlea

Beneficiar al proiectului
„o șansă pentru famila ta”
AFLĂ DETALII DESPRE PROIECT
Mi-am dorit sa am ferma mea și acum o am.

Au fost plecaţi în străinătate o bună bucată de timp, dar s-au întors pentru că aici au simţit că își vor găsi în cele din urmă un rost. Au moștenit 5 văcuţe de la socri, așa că au pornit o mică fermă – au vrut să facă totul ca la carte de la bun început. Astăzi au ajuns la 100 de animale. Mărturisesc că ţin la ele și le îngrijesc cât de bine pot ei.

Dragostea de animale e atât de puternică în familia lor: micuţa Isabela le pune nume și visul ei este să devină veterinar.

citește următoarea poveste de succes

de vorbă cu DANIEL SMÂRCEA

Mă rog de sănătate și să pot ţine ferma cât mai mult posibil.
Beneficiar al proiectului
„o șansă pentru famila ta”
AFLĂ DETALII DESPRE PROIECT

Prima văcuţă a primit-o în dar de la tatăl său când era încă mic, ca să îi poată da lapte proaspăt. A moștenit văcuţa, dar și dragostea de animale. Iar dragostea asta îl ajută să-și ducă până la capăt munca. Până la urmă, spune el, asta înseamnă să deţii o fermă. Dacă nu-ţi place, nu ai cum să mergi mai departe. Se bucură de ceea ce a reușit să facă – de la o fermă foarte mică cu o singură văcuţă, să devină un furnizor de lapte pentru Danone. Totul prin munca lui și a familiei, și prin intermediul programului „O șansă pentru familia ta”.

Este fericit că viaţa la fermă a învăţat-o pe Dana, fiica lor, să îndrăgească animalele și că, astfel, poate să ducă mai departe munca începută de ei.

citește următoarea poveste de succes

de vorbă cu ION GRĂTIANU

Beneficiar al proiectului
„o șansă pentru famila ta”
AFLĂ DETALII DESPRE PROIECT
Când îi dai animalului tot ce-i mai bun, îţi dă și el ce-i bun.

De mici au crescut înconjuraţi de animale și de atunci își petrec zilele îngrijind văcuţe la fermă. Au început undeva prin anii `80 și de atunci au muncit îndelung și au pus suflet în tot ce au făcut. Ei sunt de părere că atunci când oferi ce e mai bun animalelor tale și ele îţi dau la rândul lor ce e mai bun: un lapte de calitate din care apoi se face iaurtul Danone la București.

O mare satisfacţie pe care o au este să poată vedea iaurtul în magazine, pentru că știu că au contribuit și ei. Se simt mândri că rodul muncii lor este prezent în casele atâtor oameni.

citește următoarea poveste de succes

de vorbă cu AURELIAN Capdefier

Cred că e și o pasiune.
Mi-au plăcut animalele și îmi place ceea ce fac.
Beneficiar al proiectului
„o șansă pentru famila ta”
AFLĂ DETALII DESPRE PROIECT

La început preda 20 de litri pe zi. Prin programul „O șansă pentru familia ta” a ajuns acum la 200 de litri zilnic. Secretul, spune el, este să vrei, pentru că fără muncă nu poţi face nimic și, bineînţeles, e nevoie și de un dram de pasiune în tot ce faci. S-a născut în Zimnicea și tot aici a și copilărit. Bunicii lui au crescut animale, însă când a început el munca cu animalele, în 2015, avea doar 3 văcuţe.

„O șansă pentru familia ta” chiar a fost o șansă mare pentru el, pentru că a reușit să se extindă și să-și facă mica lui fermă

citește următoarea poveste de succes

de vorbă cu Marian Matei

Beneficiar al proiectului
„o șansă pentru famila ta”
AFLĂ DETALII DESPRE PROIECT
Mă simt bine că sunt apreciat și că cineva vede că muncim. E o muncă grea asta, munca cu animalele. Dar mi-e drag de ele.

A fost printre primii implicaţi în programul „O șansă pentru familia ta”. A primit prin program 3 văcuţe. Le-a crescut cu grijă și a învăţat cum să dezvolte ferma. Acum livrează lapte pentru fabrica Danone din București. Simte că munca lui este apreciată în acest fel și spune că munca cu animalele este o muncă grea. Totuși, animalele îi sunt foarte dragi și asta îi dă putere să meargă mai departe.

Lucrul în natură cu animalele îi oferă un sentiment de libertate, dar care vine și cu responsabilităţi. Chiar dacă văcuţele sunt animale cuminţi și nu sunt pretenţioase, tot trebuie îngrijite pentru a putea da un lapte bun.

citește următoarea poveste de succes